Oeko Tex, стандарт сертіфікацііOeko Tex є незалежною сертифікує організацією з третьої сторони, яка пропонує два види сертифікатів для текстилю.

1. Oeko Tex 100 (для продукції)

2. Oeko Tex 1000 (для виробничих підприємств)

Продукти, які відповідають критеріям Oeko Tex 100 і вироблені на обєктах, сертифікованих Oeko Tex 1000, можуть використовувати маркування Oeko Tex 100Plus, що є комбінацією обох сертифікатів.

Oeko Tex був заснований в 1992 році австрійським Текстильним дослідним інститутом (OTI) і німецьким науково-дослідним інститутом Хохенштайн, з метою забезпечення обєктивної і надійної маркування продукції для споживачів. Його мета - гарантувати, безпеку продукції для здоровя.

Стандарт Oeko Tex 100 Стандарт Oeko Tex 100 стосується перш за все здоровя і повязаний безпекою текстильної продукції - він перевіряє тільки кінцевий продукт. Процес виробництва продукції не розглядається - наприклад, очищення стічні води включена.Ето НЕ органічний сертифікат, і продукти з даним маркуванням не обовязково були зроблені з органічної сировини. (Примітка: Коли Ви бачите цей логотип, переконайтеся, що зазначений номер тестування (наприклад, No. 11-20489) та інститут, який проводив дослідження.)

Розглянутий даними стандартом текстиль ділиться на 4 категорії, кожна з яких має різні показники допустимого вмісту в продукті хімічних речовин:

  • Продукт I класу: Товари для новонароджених - все вироби з текстилю та матеріали, що використовуються для виробництва даної текстильної продукції для дітей, віком до 36 місяців (виняток - одяг зі шкіри).
  • Продукт II класу: Продукти, які мають безпосередній контакт з шкірою - одяг, велика частина якої торкається шкіри (наприклад, натільна білизна, сорочки, штани).
  • Продукт III класу: До Ця група включає продукти, які не мають безпосереднього контакту зі шкірою - вироби, в яких з шкірою стикається лише невелика їх частина (підкладки, набивання і т.д.).
  • Продукт IV класу: Матеріал для художнього оформлення - дана категорія може також розглядатися як предмети домашнього вжитку, тому що вона включає в себе обробку стін, меблеві тканини, штори, оббивні тканини, скатертини, покриття для підлоги і матраци.

Вироби з текстилю з маркуванням Oeko Tex 100:

- Не містять барвників, що викликають алергію або виділяють канцерогенні аріламіни.

- піддавалися перевірці на наявність хлорованих фенолів і пестицидів.

- піддавалися тестуванню на викид важких металів при потовиділенні в штучних умовах.

- Формальдегід заборонений; в інших випадках, рівень його змісту значно нижче допустимого законодавством мінімуму.

- Мають pH, відповідний шкірі.

- Не містять хлорорганічних сполук. Процес сертифікації включає в себе ретельну перевірку на наявність довгого списку хімічних речовин, включаючи свинець, сурму, мишяк, фталати, пестициди і хлоровані феноли.

Офіційну таблицю норм хімічних речовин можна подивитися на сайті Oeko Tex. Зокрема, забороненими є:

- азокрасители;

- канцерогенні або алергенні барвники;

- пестициди;

- хлоровані феноли;

- хлорорганічні бензол і толуолу;

- фталати в дитячому одязі;

- оловоорганические зєднання (TBT і DBT);

- викиди летючих компонентів.

Сертифікований може бути як готовий продукт (наприклад, сорочка), так і окремий компонент (наприклад, пряжа або тканина). Стандарт Oeko Tex 1000 Oeko Tex 1000 є стандартом сертифікації екологічно чистого текстильного виробництва. Мета стандарту Oeko Tex 1000 - «оцінка екологічних характеристик текстильних виробничих обєктів і продукції, і самостійна документація факту прийняття певних екологічних заходів і досягнення певного рівня.» Даний знак не застосовується безпосередньо для продукції, але може бути використаний виробничим обєктом (наприклад, на бланку і офіційних документах). Починаючи з червня 2013 система сертифікації відповідно OEKO-TEX1000 більше не буде доступна. Новий сертифікат OEKO-TEX для екологічно чистих і соціально прийнятних підприємств текстильної промисловості називається «Сталий Текстильне Виробництво» (Sustainable Textile Production (STeP)).

Стандарт OEKO-TEX 100Plus OEKO-TEX 100plus, стандарт сертифікації Стандарт OEKO -TEX 100Plus - це маркування продукції, що дає виробникам текстилю та одягу можливість продемонструвати споживачеві, що їх продукція оптимізована з точки зору екології людини, а виробничі процеси - екологічно чисті. Продукція з цієї маркуванням перевірена на наявність шкідливих речовин відповідно до стандарту OEKO-TEX 100, і проведена на виключно екологічно чистих виробничих майданчиках відповідно до OEKO-TEX 1000

Критерії

- Перевірка на шкідливі речовини і сертифікація продукції по OEKO-TEX 100;

- Екологічно чисте і соціально прийнятне виробництво і сертифікація виробничих майданчиків по OEKO-TEX 1000.

сертифікація Для сертифікації OEKO-TEX® Standard 100plus насамперед треба відповідати критеріям стандартів OEKO-TEX 100 і OEKO-TEX 1000. Потім слід підтвердити, що весь виробничий ланцюжок, тобто, все без винятку компанії, які беруть участь у виробництві певного продукту (на всіх стадіях текстильної обробки), відповідають вимогам стандарту OEKO-TEX 1000.

Share this post