Покров в Україні: святкування і традиції.

Християни 14 жовтня святкують Покрову - один з найбільших релігійних свят в честь Покрова Пресвятої Богородиці. У цей день з особливою урочистістю проходять богослужіння в храмах, присвячених цій події.

За легендами, історія Покрова починається з переказів про чудеса, скоєних завдяки заступництву Божої Матері, що простягнув над віруючими своє чудесне покривало (омофор, або покрив).

 0F026AA5-306F-4259-BD30-300BE26CC888.jpg

Цікаво і те, що Покров в Україні одночасно є і святом козацтва, адже славні воїни нашої землі вважали, що покров Богородиці захищає їх від будь-яких негараздів і смертей і особливо шанували свою заступницю. Традиції наших мужніх предків відроджуються в наш час.

Покров в Україні одночасно є і святом козацтва, адже славні воїни нашої землі вважали, що покрив Богородиці захищає їх від будь-яких бід і смертей і особливо шанували свою заступницю. Традиції наших мужніх предків відроджуються в наш час. Свято Покрови Пресвятої Богородиці та українські козаки Українські козаки завжди по-особливому шанували свято Покрова, адже вважали Богоматір своєю заступницею. Ікона Марії з омофором була в кожному козацькому курені, а головна січова церква завжди була Покровською. Зявився навіть особливий тип ікони - «Козацька Покрова», на якій зображували козаків і їх старшин під розпростертим покровом Богородиці.

3E42FB48-8BA7-41C7-8A84-DDEB33C118A2. jpg

На Покров молилися за воїнів, які перебувають в походах і захищають вітчизну, вибирали козацьких отаманів. До нас дійшли і перекази про те, як після зруйнування Запорізької Січі в 1775 році козаки, які пішли з рідних місць за Дунай, взяли з собою як найбільшу цінність ікону Покрова Пресвятої Богородиці.

Покров вважається і датою створення Української повстанської армії (УПА), хоча, на думку деяких істориків, дата 14 жовтня спірна.

Традиції на Покров Традиції і обряди на Покров в українських сімях повязані як з часом року і сезонністю селянських робіт, так і з народними звичаями.

  • Після Покрови в Україні наступав період весіль. В цей час закінчувалися польові роботи, урожай відправлявся в засіки, і зявлялося час на свята. У селах починалися вечорниці, сватання. Дівчата ходили до церкви і молилися до Богородиці: просили, щоб вона покрила голову, щоб не залишитися незаміжньою. Весілля закінчувалися за два тижні до Різдвяного посту.

  • У Карпатах до Покрову поверталися отари з полонин і чумаки, їздили за сіллю.

  • На Покров в українських сімях була поширена і традиція вішати над вхідними дверима рушник, який раніше був над іконою Богородиці - щоб всі були здорові.

  • був поширений і звичай просити здоровя, благополуччя і достатку в будинок у якогось Покрова, який вважався опікуном Богородиці.

  • Після сезону польових робіт, де працювали і діти, у них зявлялося час на навчання. Учні йшли в школу і брали з собою казанок каші, «щоб наука не йшла в ліс».

  • традиційно до Покрову утеплювали будинок, і 14 жовтня зазвичай перший раз затоплювали піч. З тих пір практично нічого не змінилося - офіційно початком опалювального сезону вважається 15 жовтня!

  • Був звичай до свята Покрова Божої Матері вселятися в новий будинок, щоб його оберігала Богородиця.

Share this post